Nascetta
Nascetta je původní bílá odrůda z oblasti Alba, pěstovaná na kopcích Barolo a Novello. Již v roce 1877 Rovasenda ji popisuje jako „extrémně jemné hrozny a nejlepší víno“.
Hrozna Nascetta má vynikající enologické vlastnosti: nedávná analýza ji klasifikovala jako poloaromatickou odrůdu s vysokým obsahem aromatických látek. Vůně jeho vín se tvoří hlavně během kvašení, stejně jako v případě Sauvignonu.
Bobule Nascetta jsou bílé, střední, kulovité až elipsoidní, krátké se středně silnou, voskovou, žlutou nebo zlatou slupkou. Hrozen je středně velký, válcovitý s jedním nebo vzácněji dvěma křídly, kompaktní se středně malým pětibokým listem a má rané dozrávání. Hrozny mají středně vysokou a stálou produktivitu.
Vinice, ve kterých je Nascetta vysazena, leží v nadmořské výšce 260–300 metrů nad mořem v písčitých a jílovitých půdách. Ručně sklizené víno zraje s kaly v nerezových kádích a...