Bílé víno
Bílé víno se vyrábí z bílých, růžových, červených, nebo modrých hroznů révy vinné. V Čechách a na Moravě se bílá vína třídí dle množství zbytkového cukru na suchá, polosuchá, polosladká a sladká vína. Ve světě převládají suchá vína. Moderní trend je pít vína mladá a svěží. Ale i zde jsou vinaři, kteří dají přednost naležení vína. Bílá vína konzumujeme dobře nachlazená.
Odrůdy bílého vína
- Cuvée
- Alvarinho
- Cortese
- Gewürztraminer
- Glera
- Grillo
- Chardonnay
- Chenin blanc
- Hibernal
- Inzolia
- Irsai Oliver
- Kerner
- Loureiro
- Malvasia
- Melon de Bourgogne
- Moscatel
- Moscato
- Müller Thurgau
- Muškát moravský
- Nascetta
- Neuburské
- Pálava
- Passerina
- Pecorino
- Pinot Grigio
- Pinot Gris
- Piquepoul blanc
- Riesling
- Roero Arneís
- Rulandské bílé
- Rulandské šedé
- Ryzlink rýnský
- Ryzlink vlašský
- Sangiovese
- Sauvignon
- Sauvignon Blanc
- Sauvignon Nepis
- Solaris
- Sylvaner
- Sylvánské zelené
- Tramín červený
- Trebbiano
- Veltlínské červené rané
- Veltlínské zelené
- Verdejo
- Verdelho
- Vermentino
- Viognier
Osloví intenzivní vůně evokující zimostráz, černý rybíz, grapefruit a mučenku. Chuť je svěží, aromatická a mimořádně jemná. Barva je světle žlutá. Víno je díky vápencové půdě...
Světle zbarvené, šumivé mladé víno s výrazným ovocným vývojem, nápadně zeleným jablkem a citrónovými tóny. Chuť vína je lehká, svěží, energická, lehce perlivá, s citrusovými,...